Το Ναυτικό Μουσείο

Ιστορικό

Το ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΙΟΥ αποτελεί την υλοποίηση ενός παλαιού ονείρου των ιδρυτών του ν’ αποκτήσει η σύγχρονη ελληνική ναυτοσύνη, σ’ ένα από τα πιο μεγάλα κέντρα της, τη Χίο, ένα ευπρόσωπο και πανελληνίως σπίτι – μουσείο.

Το Ναυτικό Μουσείο Χίου στεγάζεται στο κέντρο της πόλης στο παραδοσιακό αρχοντικό των αειμνήστων Αναστασίου και Μαρουκώς Πατέρα, που δωρήθηκε στο ομώνυμο Κοινωφελές Ίδρυμα από τους κληρονόμους τους το 1991.Πρόκειται για διώροφο κτίσμα των αρχών του 20ου αιώνα, της τελευταίας φάσης του νησιώτικου νεοκλασικού ρυθμού, με ωραίες χαρακτηριστικές οροφογραφίες. Τα τελευταία χρόνια έγινε ανακαίνιση των εσωτερικών χώρων και του κήπου, που διαμορφώθηκαν έτσι ώστε να παρουσιάζονται τα εκθέματα με τον αρμονικότερο τρόπο και το σύνολο αποτελεί μια σύνδεση της πλούσιας ναυτικής και εμπορικής παράδοσης του νησιού που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο.

Πυρήνα του Ναυτικού Μουσείου απετέλεσε η μικρή αλλά σημαντική συλλογή της Προοδευτικής Εκπολιτιστικής Ένωσης Βροντάδου (ΠΕΚΕΒ) η οποία εμπλουτίστηκε με δωρεές και άλλων εκθεμάτων, κυρίως ομοιώματα και εξαρτήματα πλοίων.

Σκοπός

Σε όλους είναι γνωστή η μακραίωνη προσφορά των Χιωτών στη ναυτιλία και στο εμπόριο. Από τους βασικούς στόχους του Μουσείου είναι να εικονογραφήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σημαντικότερο κομμάτι της ζωής του νησιού, συλλέγοντας αντικείμενα και ταξινομώντας ιστορικά στοιχεία της ναυτικής παράδοσης του τόπου καθώς και τις εξελίξεις της ναυτιλίας και των εμπορικών πλοίων.

Ειδικό βάρος έχει δοθεί στην περίοδο της ναυτιλίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τα χαρακτηριστικά πλοία Liberty καθώς και πλοία άλλων τύπων που κατασκευάσθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου και απετέλεσαν την αρχή της ανάπτυξης της μεταπολεμικής ελληνικής ναυτιλίας.

Δραστηριότητες - Εκδηλώσεις

Στις δραστηριότητες του συμπεριλαμβάνονται διαλέξεις και συνέδρια με θέματα πάντα σχετικά με την Χίο και τη ναυτιλία καθώς και συνεργασίες με άλλα ναυτικά μουσεία του ελληνικού Αρχιπελάγους και με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Το κτήριο

Το Ναυτικό Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Χίου. Πρόκειται για κτίριο κατασκευής τέλος 19ου αρχές 20ου αιώνα, νεοκλασικού νησιώτικου ρυθμού, με μοναδικές οροφογραφίες, ψηλοτάβανα δωμάτια με πολλά παράθυρα, και με χαρακτηριστικές παρεμβάσεις στους εσωτερικούς χώρους και στο κήπο φιλοξενεί τα εκθέματα κατά τρόπο που αναδεικνύονται μέσα σε ένα αρμονικό και αυθεντικό περιβάλλον.

Ο Κήπος

Στον κήπο του Ναυτικού Μουσείου υπάρχει το μνημείο, σχεδιασμένο από το Αλέξανδρο Κοκκίνο, για τους εκατοντάδες απολεσθέντες ναυτικούς του εμπορικού ναυτικού από την Χίο, Οινούσσες και Ψαρά, που έχασαν τη ζωή τους από πολεμικές ενέργειες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Βιβλιοθήκη: φάρος ναυτιλιακής ιστορίας

Στο πρώτο όροφο του μουσείου στεγάζεται η βιβλιοθήκη του ναυτικού μουσείου της  Χίου που αριθμεί περίπου 3,500 βιβλία, ελληνικά και ξενόγλωσσα ναυτικού κυρίως αλλά και γενικού περιεχομένου.

Εμπνευστής και αρχικώς δωρητής υπήρξε ο αείμνηστος Ευστάθιος Μπάτης(1912-2012)  όπου το Σεπτέμβριο του 2004 δώρισε την προσωπική του βιβλιοθήκη αρχικά 1300 τίτλους την οποία συνέχισε να την εμπλουτίζει και λίγό πριν το θάνατό του.

Στην βιβλιοθήκη λειτουργεί αναγνωστήριο για το κοινό.